Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Zanimljivosti iz WW2


Recommended Posts

Quote

Krasnoarmeyets, on 11 July 2014 - 11:15 AM, said:

1. Prvog Nemackog vojnika koji je sluzio u drugom svetskom ratu ubio je Japanski vojnik i to u Kini 1937-e godine.

2. Prvog Americkog vojnika u drugom svetskom ratu ubio je Ruski vojnik u Finskoj 1940-e.

3. Najvise rangirani Americki oficir Lt. Gen. Lesley McNair je ubijen od strane Americke vojne jedinice US Army Air Corps.

4. Izmedju 1939-e i 1945-e godine Saveznici su bacili 3.4 miliona tona bombi, u proseku oko 27,700 tona bombi mesecno.

5. Kada su Saveznicke trupe prvi put dosle do Raine, prvo su se ispisali u nju. Ovo su praktikovali svi, od najnizeg ranga pa sve do Vinstona Cercila (koji je to uradio da bi napravio spektakl) i Gen. Patona (koji se slikao dok je to radio).
ppatton.jpg
6. Preko 100,000 clanova posade bombardera Saveznickih trupa je ubijeno u Evropi.

7. Dodeljeno je ukupno 433 medalja casti u Drugom Svetskom ratu, od njih je 219 dodeljeno poginulim vojnicima.
medal_of_honor.jpg
8. Najmladji vojnik u Americkoj vojsci je imao 12 godina, Calvin Graham. Ranjen je na bojnom polju i necasno odpusten iz vojske zato sto je lagao za svoje godine. Beneficije su mu ukinute ali su naknadno vracene odlukom Kongresa.
Calvin_Graham.jpg
9. U vreme napada na Perl harbor, zngrada komande US mornarice se zvala CINCUS (izgovara se “sink us” - potopite nas), a Hitlerov privatni voz se zvao "Amerika". Imena su naknadno pomenjena.

10. Japanski pilot Hiroyoshi Nishizawa oborio je preko 80 aviona.
Sakai1.jpg


11. Slika na kojoj Americki vojnici postavljaju zastavu na Iwo Jima 1645-e godine zapravo nije momenat kada je ona prvi put postavljena. Naime, zastava je prvo postavljena, zatim je fotograf dosao na to mesto i prdlozio vojnicima da je skinu kako bi ih on slikao dok je postavljaju.
400px-WW2_Iwo_Jima_flag_raising.jpg
12. Nemacki Me-264 bombarderi su bili sposobni da bombarduju New York ali je predstavljao veliki rizik. Jedan broj posade u avionima je umirao od prdeza. spustanje sa 6km u avionima bez kontrole unutrasnjeg pritiska uticalo je na povecanje zapremine gasa u crevima posade i do 300%!)

13. Nemacka podmornica U-120 je podavljena zbog kvara u toaletu.

14. Kada je prvi put Americka vojska dosla u Severnu Afriku, pored sve opreme donesene su 3 completne fabrike za tocenje i pakovanje Coca Cole.

15. 84 Nemacka generala su ubijena od strane Hitlera.

16. Medju privim "Nemcima" uhvacenim u Normandiji su bili grupa Koreanaca. Uhvaceni su od strane Japanskih vojnika koji su ih naterali da se bore za Japance, dok ih nisu uhvatili Ruski vojnici koji su ih naterali da se bore za Rusiju. Iste vojnike su kasnije zarobili Nemci koji su ih naterali da se bore za Nemacku, dok ih na kraju nisu zarobili Americki vojnici.

17. Jedina nacija koja je Nemackoj zvanicno objavila rat u Prvom Svetskom ratu bila je Amerika.

18. Sve do D-Dana, 35% od svih nemackih vojnika je ranjeno jedan put, 11% dva puta, 6% tri puta, 2% cetiri puta i 2% vise od cetiri puta.

 

-Staljin je ignorisao izveštaje svojih špijuna o akumulacijama nemačkih trupa na granicama Sovjetskog Saveza, jer veruje da Hitler neće napasti SSSR-pre nego što se slomi otpor Britanije. Staljin veruje da Hitler nije bio toliko naivan da se bori u ratu na dva fronta. 

-Operacija Barbarossa, kodirani je naziv za nemački napad na Sovjetski Savez,najveću vojnu operaciju u istoriji, sa preko 3,7 miliona nemačkih vojnika na početku operacije.

-U toku Barbarossa Sovjeti su izgubili preko 21.000 tenkova i 20.500 lovaca. Nemački general Franz Halder u svom dnevniku napisao je da veruje da je rat protiv Sovjetskog Saveza dobijen u prva dve nedelje rata. 

-Jedan od odlučujućim trenutaka rata došlo kada je Hitler izdao Direktivu 33 kojom komanduje da Grupa Centar  pomogne grupi Jug da slomi otpor sovjeta u Ukrajini. Ovo je dovelo do najvećeg opkoljenja u istoriji ratovanja (oko 450.000 sovjetskih trupa), ali je dao Sovjetima vremena da organizuju odbranu Moskve. 

-U borbama oko Staljingrada u 1942 bile su vrlo žestoki u toku samo jednog dana železnička stanica u Staljingradu je prelazila iz nemačkih u sovjetske ruke 16 puta. 

-Najbrojniji Sovjetski tenk do kraja rata bio T-34/76, poznat samo kao T-34. Proizvedena su 35,120 tih tenkova, više od svih poznatih Nemačkih tenkovova zajedno. S druge strane, najbrojniji nemački tenk je Pancer IV koji je napravljen oko 8.800. 

t-34-76.jpg

Nemački tank Tiger  je najdominantnija figura u Drugom svetskom ratu. Neki od ovih bataljona tenkova imali odnos ubistva 10:01. Na primer, Tiger je mogao uništiti T-34 sa udaljenosti od 2 kilometra, dok je T-34 morao prići na udaljenosti od 400 metara, i to sa strane Tigera da ga uništi. Frontalni, T-34 je morao prići bliže od 200 metara da uništi Tigera, iako nije sigurno zbog varijacija u penetracije granate. Međutim, Tigrovi su premalo napravljeni da imaju veći uticaj na ishod rata - bilo ih je samo 1.347. 

-U prvim mesecima rata, Tiger tenk je bio gotovo neuništiv. U jednom šestočasovnom obračunu jedan Tiger je pogođen 227 puta, a nijedna od granata nije išla u unutrašnjost tenka. 

2wedpmt.jpg

Najteži tenk koji je video borbu za vreme Drugog svetskog rata bio je Tiger 2, takođe poznat kao Royal Tiger, koji je težio preko 70 tona. Prednji oklop tenka nikada nije razbijen u borbi protiv drugih tenkova, i njegov top od 88 mm bio je vrlo ubojit i precizan. 
U jednoj borbi,  Royal Tiger tank se sukobio sa mnogim sovjetskim tenovima uključujući i IS2, Royal Tiger je uspeo uništiti 39 tenkova i da se povuče u bazu zbog nedostatka municije. Važno je napomenuti da su Royal Tiger i Tiger bili idealni za borbu na daljinu, jer su imali vrlo snažno i precizno oružje koje su bili u stanju uništiti neprijateljski tenk prie nego što ga je neprijateljski tenk mogao uočiti. 

PzKpfw+VI+Tiger+II+1-ww2shots-army.jpg

Najteže-Borbeno vozilo ikada napravljeno je Njemački tenk Maus (miš) koji je težio 188 tona. Samo jedan model je završen do kraja rata i nisu učestvovao u borbama. 

mauscombat1n.png

-Wehrmacht je imao najviše tekonskih asova. Među najboljim su bili Michael Whitman sa 168 uništenih tenkova, Kurt Knispel sa brojem između 160 i 195 uništenih tenkova i Oto Karijus sa preko 150 uništenih tenkova. Svi su oni bili zapovednici Tigrova

Knispel_im_101.jpg

-Najpoznatija tenkovska bitka bila je bitka kod Prohorovke koja je bila deo Bitke za Kursk. Sukobljene strane bile su 2. SS tankovski korpus sastavljen od elitnih Vafen-SS divizija i 5. sovjetske gardijske tenkovske armije. Oko 2000 tenkova sukobili su se na samo nekoliko desetina kvadratnih kilometara oko sela Prohorovke. U žestokom boju nijedna strana nije izašla kao pobednik, mada su se Nemci povukli, jer je Hitler otkazao operaciju Citadel. Sovjeti su imali toliko štete da 5. gardijska armija nije bila u stanju da dejstvuje naredne četiri nedelje, a smatra se da su izgubili između 600 i 700 od 1.000 tenkova koliko su imali. S druge strane, Nemci su uspeli da povrate sve oštećene i uništene tenkove, pa čak i i da zarobe tri oštećena tenka T-34, koje su Sovjeti napustili, tako je nastala legenda da je 2. SS Tank divizija iz borbe za Prohorovku  izašla sa tri tenka više .Sovjetska propaganda je bitku pretvorila u veliku sovjetsku pobedu, međutim, istraživanja su pokazala suprotno, iako se Nemci nisu uspeli probiti.

 9131101102152654.jpg2.jpgtumblr_m80qknNDTY1rpl538o1_500.jpg

-Bilo je potrebo manje od 10 ljudi da se zauzme Beograd tokom 1941 godine. Komandant nekolicine ljudi, Fritz Klingenberg, osvojio je najviše počasti za zauzimanje Beograda. 

 

-Postoji jedna vrlo zanimljiva, iako nepotvrđena priča iz vremena iskrcavanje saveznika u Normandiji. Nemački vojnik Heinrich Severloh koji je bio artiljerac na Omaha plaži i njegovi drugovi kažu da je prilikom sletanja Amerikanaca na Omahu mitraljezom  MG-42 ubio više od 1.000 američkih vojnika. Čak i danas, ova priča ne može biti potvrđena, iako je svakako zanimljiva. 

b35ac623ef705641d0651b346ca77d39

-U toku borbi u Francuskoj između saveznika i Nemaca, Dwight Eisenhower je tražio objašnjenja za strašne gubitke tenkova koje su saveznici imali. Jedan tenkovski komandant divizije mu je rekao - Uz svo dužno poštovanje, vrlo je teško da se borimo protiv Nemaca. Tiger može uništiti mog Šermana sa 2,5 kilometara dok ja s ovim topom moram da mu priđem sa strane na udaljenosti od 200 metara kako bi ga uništio. Za svaki tigar morate poslati najmanje pet Šermana i nadati se da će se jedan vratiti nazad. 
Nakon što je čuo, Dwight Eisenhower je zabranio izveštaje u kojima se pominje superiornost Tigera. 

WH2-20Ba032b.jpgView Post

[edited]

  • Baš si srce 2
  • Plus 1
Link to post
Share on other sites

Zanimljiva tema, ima zanimljivih činjenica, nadam se da će se tema nastaviti u revijalnom tonu. :smiles:

 

 

Quote

 

View PostNikolaiLuzin, on 11 July 2014 - 11:15 AM, said:

12. Nemacki Me-264 bombarderi su bili sposobni da bombarduju New York ali je predstavljao veliki rizik. Jedan broj posade u avionima je umirao od prdeza. spustanje sa 6km u avionima bez kontrole unutrasnjeg pritiska uticalo je na povecanje zapremine gasa u crevima posade i do 300%!)

 

 


Da nije bilo tragično zbog ljudskih života, bilo bi smiješno. Primjerice, ovako nešto sam uvijek zamišljao kao razlog lošeg dojma talijanskih tenkovskih jedinica. Jer ne znam kako se posada snalazila u ovakvim kritičnim situacijama u onim malim talijanskim tanketama koje su bile toliko skučene da ni otvori vozača/ventilacije nisu pomagali. :biggrin:
 

Quote

 

View PostNikolaiLuzin, on 11 July 2014 - 11:15 AM, said:

16. Medju privim "Nemcima" uhvacenim u Normandiji su bili grupa Koreanaca. Uhvaceni su od strane Japanskih vojnika koji su ih naterali da se bore za Japance, dok ih nisu uhvatili Ruski vojnici koji su ih naterali da se bore za Rusiju. Iste vojnike su kasnije zarobili Nemci koji su ih naterali da se bore za Nemacku, dok ih na kraju nisu zarobili Americki vojnici.

 

 

O bože, jadne li grupe. :biggrin: Kako ih je krenulo, kladio bih se da priči nije kraj, vjerojatno im priča završava tako da su pali u ruke sjevernokorejskoj vojsci u Korejskom ratu kada su zarobili američke i južnokorejske vojnike. :biggrin:

 

 

Quote

 

View PostNikolaiLuzin, on 11 July 2014 - 11:15 AM, said:

 -Staljin je ignorisao izveštaje svojih špijuna i akumulacije nemačkih trupa na granicama Sovjetskog Saveza, jer veruje da Hitler neće napasti SSSR-pre nego što je slomi otpor Britanije. Staljin veruje da Hitler nije bio toliko naivan da se bori u ratu na dva fronta. 

 

 

 

Ignorirao je dojavu sovjetskog špijuna iz Švicarske te pogotovo onu od Sorgea iz Japana koji mu je javio čak i točan datum (tko nije pročitao knjigu "Sorge", preporuka stoji - pregenijalan lik koji je savršeno odigrao igru kontra Nijemaca i japanske obavještajne službe koja mu je bila za petama.)
Btw, nije se radilo samo o tome da Staljin nije vjerovato da je Hitler naivan da ratuje na dva fronta. Radilo se također i o Staljinovom strahu od Njemačke, pogotovo nakon što su njemačke armije pregazile do tada pola Europe te u vrlo kratkom ratu sa lakoćom porazile V.Britaniju i Francusku koja je slovila kao kopnena sila Europe.
S obzirom na Staljinove čistke u Crvenoj armiji koju godinu prije kad je posmicao sav zapovjedan kadar armije, bio je svjestan da ne može parirati. Stoga je imao paničan strah od rata sa Njemačkom. Tolikom da nije vjerovao ni sovjetskom veleposlaniku koji je došao direktno iz Berlina sa papirima o objavi rata svega koji sat prije početka napada. Na toj je sjednici urlao: "Zar su britanske obavještajne igre koje namjeravaju zaratiti Sovjetski savez i Njemačku dosegle i najvišu diplomatsku razinu? Zar ste svi poludjeli?"

Stanje izgubljenosti u kojem se nalazio nakon početka napada kada je boravio sam i danima gledao u prazno dovoljno govori o činjenici koliko se bojao napada. Kao i ponuda koju je htio dati Nijemcima na početku napada od koje ga je odgovorio Berija (koji ga je tad bio u stanju smjeniti i streljati da se ovaj nije pribrao).
 

 

Quote

 

View PostNikolaiLuzin, on 11 July 2014 - 11:15 AM, said:

-U toku Barbarossa Sovjeti su izgubili preko 21.000 tenkova i 20.500 lovaca. Nemački general Franz Halder u svom dnevniku napisao je da veruje da je rat protiv Sovjetskog Saveza dobitijen u prva dve nedelje rata. 

 

 


Svatko normalan bi kad vidi tu brojku koja je abnoramalno velika pomislio da je Sovjetski savez gotov vrlo brzo. Istina je da su ovi gubici skoro i koštali Crvenu armiju poraza jer je trajalo dok pokrenu proizvodnju i nadoknade stanje u zrakoplovstvu i oklopnim armijama (dodatno ih je usporavalo to što im je golem broj tvornica bio u europskom dijelu Rusije te je trajalo dok ih presele iza Moskve daleko od djelovanja ratnih operacija na frontu na kojem su inicijativu imali Nijemci i na tlu i u zraku). A onda je trajalo dok ih transportiraju do fronta, rasporede, itd. Tek tamo 1943. Crvena armija uspostavlja ovaj balans prema njemačkoj armiji (kako u tehnici, tako i u napadnim ofenzivnim operacijama koje su se mogle izvesti tek kad budu imali - tehniku).

 

 

Quote

 

View PostNikolaiLuzin, on 11 July 2014 - 11:15 AM, said:

 -Jedan od odlučujućim trenuctaka rata došlo kada je Hitler izdao Direktivu 33 koji komanduje Grupa Centar  da pomogne grupi Jug da slomi otpor sovjeta u Ukrajini. Ovo je dovelo do najvećeg opkoljenja u istoriji ratovanja (oko 450.000 sovjetskih trupa), ali je dao Sovjetima vremena da organizuju odbranu Moskve. 

 

 

 

I da i ne. Skretanje na jug prema Ukrajini i Kijevu je oduzelo vrijeme te su njemački zapovjednici bili ljuti zbog te odluke. Istina je da bi Nijemci došli nešto prije do Moskve, ali je svejedno ne bi zauzeli u 48h. Osvajanje Moskve bi potrajalo te bi Nijemci opet dočekali zimu te trenutak dolaska novih i svježih jedinica istočne Sibirske armije koja ih je odbacila natrag.
Veliki problem za Nijemce je bio nedostatak opreme za zimske uvjete pošto Oberkommando Wehrmacht nije ukalkukiralo ratne operacije poslije jeseni 1941. g. Nijemci su u grupi armija Centar imali na stotine tisuća izbačenih iz stroja kod Moskve - zbog smrzavanja.
Boriti se u ljetnim laganim uniformama nije bilo lako a niti su panzer jedinice bile operativne u tim uvjetima. Sa ili bez skretanja na jug prema Ukrajini, Nijemci bi nešto ranije došli pred Moskvu, ali zimu ne bi izbjegli.

Btw, jedna od zanimljivosti vezana uz ovaj slučaj - jedan od razloga Hitlerove odluke na skrene je praznovjernost koju je više puta pokazao tijekom cijelog rata. Jedna od stvari koju je puno proučavao prije napada na Rusiju je Napoleonov pohod na Rusiju. I prepale su ga činjenice da je kao i on krenuo s jednim dijelom armije direktno na Moskvu te da brzo napreduje kao i Napoleon nekada. Ta ga je pomisao mučila dosta. Ta je praznovjernost bila jedna od stavki po kojoj je donio odluku o razdvajanju i skretanju armija sa Moskve.
Jer nije Ukrajina bila toliko kritična da grupa Armija Jug ne bi kad tad s vremenom ostvarila cilj. Sama Ukrajina i zapinjanje Nijemaca na tom sektoru nije baš potpuni razlog zaustavljanje centralnog dijela armije. Jer kako je poslao Guderiana na Ukrajinu, tako je poslao i Hotha i njegove panzer jedinice na sjever prema Lenjingradu gdje nije bilo toliko kritično napredovanje, no dobio je što je htio - usporio je centralnu grupu jer mu se nije svidjela lakoća napredovanja, a s čim je problem imala i njemačka logistika da prati brzinu prvih linija.
Naravno da se nije ravnao samo po tome, ali je ovo bilo dijelom njegovih razmišljanja. :smiles:
 

 

Quote

 

View PostNikolaiLuzin, on 11 July 2014 - 11:15 AM, said:

 -U borbama oko Staljingrada u 1942 bili su vrlo žestoki u toku samo jednog dana željeznička stanica u Staljingradu je prelayila iz nemačkih u sovjetske ruke 16 puta. 

 

 


Istina, no to nije vrijedilo samo za Željezničku stanicu, već za sve zgrade u blizini Volge i gradske luke gdje su se vodile najžešće borbe. Nije bila rijetkost da sve zgrade u okolici promijene "vlasnika" više puta u danu. Jer te su borbe bile doslovno pakao - Rusi su znali držati prvi kat, Nijemci drugi kat, pa Rusi opet kat iznad. I tako kat po kat mijenja vlasnika više puta dnevno, pa cijele zgrade, itd...

 

 

Quote

 

View PostNikolaiLuzin, on 11 July 2014 - 11:15 AM, said:

Nemački-tank Tiger tank je najdominantnija figura u Drugom svetskom ratu. Neki od ovih bataljona tenkova imali odnos ubistva 10:01. Na primer, Tiger je mogao uništiti T-34 sa udaljenosti od 2 kilometra, dok je T-34 morao prići na udaljenosti od 400 metara, i to sa strane Tigera da ga uništi. Frontalni, T-34 je morao prići bliže od 200 metara da uništi Tigera, iako nije sigurno zbog varijacija u penetracije granate. Međutim, Tigrovi su premalo napravljeni da imaju veći uticaj na ishod rata - bilo ih je samo 1.347. 

-U prvim mesecima rata, Tiger tenk je bio gotovo neuništiv. U jednom šestočasovnom obračunu jedan Tiger je pogođen 227 puta, a nijedna od granata nije išla u unutrašnjost tenka. 

 

 

To je istina, njemački tenkovi su zaista bili problem i za savezničku stranu i za sovjetsku. Čak su im i Panther i PzIV za neke njihove tenkove stvarali velik problem, kamoli ne Tigar i KonigTigar.

20090211134713!Bundesarchiv_Bild_101I-02

dc810cb6961d63c1fcf725d275672775.jpg

KuUdDP_194_1%23


Sovjetski odgovor zato i jesu bili novouvedeni tenk destroyeri poput ISU-a i drugih. Saveznici nisu imali takav odgovor osim u ponekim modificiranim Shermanima sa 88mm topom. No zato su se oslanjali na zrakoplovstvo koje je bilo efikasno u uništavanju njemačkog oklopa na tlu.

 

 

Quote

 

View PostNikolaiLuzin, on 11 July 2014 - 11:15 AM, said:

-Postoji jedna vrlo zanimljiva, iako nepotvrđene priče iz vremena iskrcavanje saveznika u Normandiji. Njemački vojnik Heinrich severl koji je bio artiljerac na Omaha Beach i njegovi drugovi kažu da je prilikom sletanja Amerikanaca na Omaha mitraljeza MG-42 ubijeno više od 1.000 američkih vojnika. Čak i danas, ova priča ne može biti potvrđena, iako je svakako zanimljivo.

 


Da, Heinrich Severloch je dosta nepotvrđena priča, nešto kao Jeti - priča se da postoji. :biggrin:
No postoje indicije da se radi o stvarnoj osobi. Doduše, nije poskidao preko 1000 ljudi, ali da je rafalao odozgora cijeli dan - je. Toliko da mu se cijev toliko grijala da su mu suborci morali pišati na cijev jer više nisu imali vodu da ohlade cijevke. :biggrin:
A Severloh se našao u problemima kada su se saveznički vojnici probili prema bunkerima jer nije znao kako da ispere crninu od baruta sa lica, ruku i vrata, bio je kao dimnjačar te mu je bilo jasno što bi mu napravili da su ga ulovili nakon što ih je držao zakovane za pijesak cijeli dan. :biggrin:

 Par zanimljivosti vezano uz Otta Skorzenya koji je vodio elitnu jedinicu "Friedenthal" a koja je bila dio poznate "Brandenburg" divizije.

- makar to memorari Otta Skorzenya neće priznati i krivnju za njemački neuspjeh kod Drvara pripisuje nekom njemačkom generalu koji je imao stožer u Banja Luci, Skorzeny se smatra dijelom odgovornim za bijeg Tita kad su Nijemci izveli napad na Drvar s ciljem njegovog hvatanja.
Kako je Skorzeny volio osobno izviđačkim avionom izvidjeti teren gdje će se izvoditi akcija s ciljem što bolje pripreme (isto je radio kada je izvlačio Musollinija u Italiji), upravo se za taj njegov potez smatra kao presudnim  jer je napravio grešku u tome što je avionom dva dana zaredom nadlijetao taj sektor.
Što samo po sebi ne bi bilo čudno jer su izviđački letovi bili normalna stvar svugdje za bilo koji sektor ratom zahvaćenog područja. No baš ključnim dijelom greške se smatra da je zadržavanje izviđačkog aviona i nadlijetanje Drvara i okolice više puta dalo naslutiti partizanskom štabu da Nijemci znaju da se tu nalazi Tito kao i cijeli Vrhovni štab.
Jer ovako dugo izviđanje i snimanje terena zrakolpovom jednog potpuno (po vojnom pitanju) nezanimljivog područja, upućuje na skorašnji napad Nijemaca pošto sam mali Drvar i okolica nisu imali nikakvog drugog vojnog (moguće velike partizanske formacije) i gospodarskog/industrijskog cilja koji bi Nijemcima bio meta te potencijalna zanimljivost za takva opsežna snimanja tog područja te je samim tim činom izviđanja koji je izazvao sumnju zapravo pomogao Titu da pobjegne na vrijeme.

-  prije poznate njemačke ofenzive u Ardenima u zimu 1944.g., Skorzeny je dobio uputu iz samog vrha pripremiti svoju jedinicu koja će djelovati iza savezničkih linija te raditi pomutnju. Njegova jedinica je mjesecima proučavala i učila ama baš svaki detalj koji bi ih napravio "potpunim Amerikancima". Od američke povijest do svih detalja bejzbolskih sezona unatrag 15 godina (klubovi, prvaci, igrači, rekordi), učili su sustav časničkog rangiranja američke vojske, gradove, specifičnosti svake regije SAD-a. Učili su čak i kako izgledaju zgrade u gradu iz kojeg bi svatko ponaosob dolazio te su učili kako im izgledaju ulice gdje su kao "živjeli".
Uz usavršavanje engleskog jezika, učili su čak i naglaske američkog govora zavisno iz koje "regije" dolaze (Jenki, južne države). I sve su to savladali uz veće i manje poteškoće. Ali kako piše Skorzeny, jednu im prokletu stvar nije mogao izbiti iz glave mjesecima i to nisu svladali kako treba ni do same ofenzive - a to je pruska disciplina koja im je usađena te ih nije mogao naučiti da se ne ukrute  na način pruske škole uz strogo salutiranje kad vide časnika, već da časnike pozdrave onako lijeno i ležerno kako su to već amerikanci raditi i da pritom razvlače u ustima žvakaču gumu. To je bio dio kad je prokleo savršenu prusku vojnu školu koja se usađivala kod njihovih vojnika za cijeli život.
Sve drugo su svladali, ali ovo mjesecima baš nikako i taj ga je dio jako plašio kada se jednom ubace iza američkih linija.

Doduše, odalo ih nešto drugo u samoj ofenzivi, no svoju su ulogu odigrali kako spada. Napravili su toliku pomutnju svojim djelovanjem (plus širenje ciljanih dezinformacija prema saveznicima da njemačke jedinice djeluju ubačene skroz do Pariza) da su među saveznicima unijeli toliku pomutnju da su mnogi američki časnici u Parizu morali satima objašnjavati i dokazivati da nisu Nijemci, a među njima je bio i jedan general američke vojske kojem dugo nisu vjerovali i maltretirali ga pitanjima tipa tko je bio prvak u bejzbolu 1932. g. :biggrin:
 

  • Plus 2
Link to post
Share on other sites

 

Quote

 

View PostKrasnoarmeyets, on 18 July 2014 - 10:21 PM, said:

Prilikom britanske ofanzive 1941 u Severnoj Africi nazvane "Battleaxe", nemački 88mm FLAK topovi su takoreći "sami" zaustavili engleze uništivši pri tome 60-tak tenkova, među ostalima i engleske Mathilde, jedne od najoklopljenijih tenkova u to vreme. Među engleskim zarobljenicima se našlo nekoliko oficira među kojima je jedan od njih insistirao da ga se upozna sa topom koje je tako moćan da je sposoban kompletno uništiti Mathilda tenk na udaljenostima do 1.5 km što je za engleze bio veliki šok. Po priči, nemački oficiri su odveli engleza na položaje nad kojima su osamdesetosmice harale pustinjskim terenom te ga upoznali sa karakteristikama tog izvanrednog oružja. Kad se englez uverio da se zapravo radi o protivavionskom topu od 88mm koji je modifikovan za AT borbu, zapanjen je izjavio: "But that`s not bloody fair"!
 


 

 
Quote

View PostScotsman_Cro, on 20 July 2014 - 01:20 AM, said:

Kad si već spomenuo sjevernoafrički front, jedna od načudnijih bitaka 2. svjetkog rata kada se uzme u obzir broj snaga na početku ofenzive i konačan rezultat je bila u jesen 1940. godine na spomenutom sjeverno afričkom frontu. Naravno, čim se radi o najčudnijim bitkama, tu su nekako uvijek na čelu ponos i perjanica Trojnog pakta - Talijani. :biggrin:

13. rujna 1940., Italija je pokrenula 10. armiju od 200 000 vojnika (150 tisuća napadne formacije, 50 tisuća logistika i sve druge popratne grane) prema egipatskom selu Siddi Barrani, te tamo 10. armija radi obrambene položaje. No, talijanski maršal Rodolfo Graziani, generalni guverner Libije, biva krivo obaviješten o broju britanskih vojnika koji su se nalazili istočnije, te odgađa napredovanje prema Kairu (koji je zadnja točka za osvajanje tog Sueskog kanala koji je bitan za opstanak Velike Britanije).

Savezničke snage bile su brojčano nadjačane jer su brojale svega 36 000 vojnika koji su branili Egipat naspram oko 150 tisuća talijanskih vojnika koji su bili dojma da se u takvom odnosu snaga samo moraju došetati i reći "dobar dan" i stvar gotova.

Kako bilo, nakon pokrenute ofenzive koja je krenula u svim smjerovima osim u onom koji im treba za uspjeh, Britanci kuže da ovi ne znaju baš šta rade pa su krajem 1940. pokrenuli protunapad koja je ostao zapisan kao "Operacija Compass".
A koji vrlo brzo dovodi do potpunog talijanskog rasula i nove sramote nakon "uspješnih" napada na Albaniju i Grčku.

Nije bilo riječi koje bi objasnile što se tu točno dogodilo, a u Rimu se vjerojatno od muke nisu ni trudili saznati da gorčina ne bude jača. Jer mala vojska od 36 tisuća ljudi koja do nedavno nije znala kako da uopće obrani Egipat, odjednom izvodi protuofenzivu koja Talijanima nosi par tisuća poginulih, 400 izgubljenih tenkova te nevjerojatno zarobljavanje od čak 120 tisuća talijanskih vojnika koji padaju u britansko zarobljeništvo. Britancima ni samima nije bilo jasno s kojim ljudstvom da čuvaju toliki broj ljudi i gdje da ih uopće smjeste. Tolike goste nisu baš očekivali. :biggrin:

Eh, te slavne talijanske armije, čovjek ih mora voljeti kad čita ovakve stvari.... :wub:

 

  • Baš si srce 1
Link to post
Share on other sites

Trebalo bi naći podatak koliko je aviona ostalo engleskoju bitci za britaniju. Kada je hitler odlucio skrenuti operacije s aerodroma i unistavanja aviona na gradove. Znam da sam citao negdje da je raf imao aviona i pilota za jos maks 10dana borbe

Link to post
Share on other sites

U jednom trenutku su pali na ispod 150 aviona. A frka sa skolovanim predratnim pilotima lovcima je bila jos veca.

Link to post
Share on other sites

1. Prvog Nemackog vojnika koji je sluzio u drugom svetskom ratu ubio je Japanski vojnik i to u Kini 1937-e godine. ???????

 

Kako pobogu kada je rat počeo 2 godine poslje

Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, Antun86 said:

Je ali tada službeno nije ni počeo WW2

Pa ako se kaže "svetski" onda mislim se računa od 1937 pa čak i službeno. Međutim, zapad po običaju samo sebe računa u "svet" i ako je rat koji je počeo 1939. i nekih godinu i po, vođen samo u evropi i na mnogo manjoj teritoriji od one u azijsko-pacifičkoj regiji.

Link to post
Share on other sites

Ma ok možemo mi to tumačiti kako hoćemo, no datum početka i kraja WW2 je u cijelom svijetu službeno jednako prihvaćen. Ni stvarni kraj rata nije jednak službenom kraju rata, zato postoji okvir to je poanta onoga što govorim. 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Rat izmedju Crne Gore i Japana trajao je 102 godine (1904-2006). A, zadnja zrtva tog rata bio je Hasumoto Jumajaki, japanski turista koga su objesili na trgu u Kotoru,  kao spijuna, 1997 godine. 

O tome se malo zna. Kao i operaciji Kuroji Tajio (Crno Sunce) kada je 18 japanskih nindza uslo u Crnu Goru preko Albanije sa misijom da skinu glavu tadasnjem predsjedniku Crne Gore, Milu Djukanovicu.

Medjutim, napad je propao jes su ih Albanksi jataci izdali te ih je specijalna jedinica crnogorskih komandosa zvana Barjaktari presrela kod mjesta Mataguza. Tom prilikom sve nindze su izginule, vecina pocinivsi hara-kiri da ne padne ziva u ruke komandosa, a na strani Barjaktara je bilo 20 mrtvih i 150 ranjenih.

Sve su to cinjenice.

  • Baš si srce 1
Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...

Koga zanima WWII, ima dobar serijal "Dnevnik iz WWII" (događaji u WWII iz dana u dan). Znao sam za to i ranije ali je tada bilo dostupno samo par meseci, sada ima skoro 4 godine materijala za gledanje, pa ko voli... :Smile_Default:

 

Edited by Paprone
  • Plus 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...