Jump to content
Sign in to follow this  
Paprone

Na današnji dan

Recommended Posts

7. April

- 1348. U Pragu je osnovan univerzitet, prvi u centralnoj Evropi. Praški univerzitet je najstariji slovenski univerzitet u modernom značenju te reči. 

- 1939. Fašistička Italija izvršila je invaziju Albanije. Ta zemlja zauzeta je tada bez ispaljenog metka. 

- 1945. Američki avioni u WWII potopili najveći japanski brod "Jamato".

- 1947. Umro američki magnat Henri Ford, proizvođač i konstruktor koji je najviše doprineo naglom razvoju automobilizma.

- 1948. Počela je da radi Svetska zdravstvena organizacija. Danas je svetski dan zdravlja.

- 1966. Iz Sredozemnog mora kod španske obale izvađena je američka hidrogenska bomba, ispala iz aviona zbog tehničke greške. 

- 2018. Osnovan novi balkanski forum za igricu World of Tanks. :)

 

  • Baš si srce 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

8. April

- 1513. Španski istraživač Huan Ponse de Leon (Juan Ponce), tragajući za mitskim "izvorom mladosti", otkrio je Floridu i proglasio je posedom Španije.

- 1587. Nakon 19 godina zatočeništva pogubljena je škotska kraljica Meri Stjuart (Mary Stuart), optužena zbog učešća u zaveri za zbacivanje s prestola engleske kraljice Elizabete I (Elizabeth). 

- 1676. Umro je ruski car Aleksej Mihajlovič Romanov, otac Petra Velikog, koji je tokom vladavine od 1645. do smrti ugušio pobune kmetova i pobunu donskih kozaka pod Stepanom Razinom. Proširio je teritoriju pripojivši Rusiji Ukrajinu do reke Dnjepar i istočne delove Sibira. 

- 1828. Rođen je Žil Vern (Jules Verne), francuski pisac naučno-fantastičnih romana. Zaokupljen naučnim otkrićima, dalekim zemljama i istraživačkim podvizima, napisao je više od 50 romana među kojima su najpoznatiji "Put oko sveta za 80 dana", "20.000 milja pod morem", "Put na Mesec", "Put u središte Zemlje", "Carev glasnik", "Pet nedelja u balonu", "Deca kapetana Granta"). 

- 1861. Južne države SAD odvojile su se od Unije i osnovale Konfederaciju država Amerike s Džefersonom Dejvisom (Jefferson Davis) kao predsednikom, što je dovelo do Američkog građanskog rata (1861-65). 

- 1924. Prilikom pogubljenja Gija Džona (Gee Jon) u američkoj državi Nevada prvi put je upotrebljena gasna komora za izvršenje smrtne kazne. 

- 1943. Sovjetska armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila grad Kursk koji su Nemci okupirali 1941. 

- 1984. Na stadionu "Koševo" u Sarajevu u prisustvu 50.000 gledalaca otvorene su 14. zimske Olimpijske igre. Na prvim olimpijskim igrama održanim u Jugoslaviji učestvovali su sportisti iz 49 država, najveći broj u istoriji ZOI. 

- 1992. Članice Evropske zajednice potpisale su u Mastrihtu, u Holandiji ugovor kojim je ova ekonomska zajednica postala i političko-pravna unija (Evropska unija). 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

9. April

- 1683. Francuski istraživač Rober Kavalije de la Sal proglasio je deo teritorije u Americi francuskim posedom i nazvao je Luizijana u čast kralja Luja XIV. 

- 1807. Austrijska vojska savladala je Ticanovu bunu, ustanak sremskih seljaka, koji je počeo 3. aprila pod vođstvom Teodora Avramovića Ticana. U pobuni je učestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela. Tican je uhvaćen i pogubljen krajem 1807. godine. 

- 1865. Završen je četvorogodišnji građanski rat u SAD nakon što se general konfederalnih snaga Robert Li predao komandantu armije Unije Julisizu Grantu. U ratu je poginulo više od 600.000 ljudi. 

- 1926. Rođen je Hugo Hefner, američki publicista, izdavač magazina "Plejboj" koji je pokrenuo u decembru 1953. sa tada nepoznatom Merlin Monro nagom na naslovnoj strani. 

- 1928. U Turskoj, nakon reformi Kemala Ataturka, islam je prestao da bude državna religija. 

- 1940. Nemačke trupe napale su Dansku i Norvešku u Drugom svetskom ratu. 

- 1969. Francusko-britanski supersonični putnički avion "Konkord" obavio je prvi let, od Bristola do Ferforda u Engleskoj. 

Edited by Paprone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodao bih samo i današnju vest koja se uklapa u temu : 

 

- Na današnji dan, bukvalno današnji - legendarni don Fabio Capello objavio je da odlazi u penziju! 

 

Fabio-Capello_0.jpg?itok=FgS6S6tn

  • Baš si srce 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na današnji dan, tačno u 18:35 CET, umro je stari zvanični balkanski WoT forum. Hvala svima koji su tamo sudelovali godinama unazad! Večna mu slava! 

 

 

  • Baš si srce 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

10. April

- 1585. Umro je papa Grgur XIII (Gregorius), poznat po reformi Julijanskog kalendara.

- 1582. godine. Novi kalendar nazvan je po njemu Gregorijanski. 

- 1814. Britanska i španska vojska porazile su u bici kod Tuluza trupe Napoleona Bonaparte. On je narednog dana abdicirao i prognan je na ostrvo Elba. 
- 1847. U Mađarskoj je rođen Džozef Pulicer (Joseph Pulitzer) osnivač fondacije iz koje se svake godine u SAD dodeljuje "Pulicerova nagrada" za najbolja ostvarenja u novinarstvu, karikaturi i književnosti. Na Univerzitetu Kolumbija je 1903. godine osnovao prvu novinarsku školu. 
- 1864. Mlađi brat austrijskog cara Franca Josifa, nadvojvoda Maksimilijan, krunisan je za cara Meksika. 

- 1869. Spajanjem dve železničke pruge, "Junion Pacifik" i "Central Pacifik", proradila je američka transkontinentalna železnica. 

- 1919. Vladine snage ubile su iz zasede revolucionarnog meksičkog vođu Emilijana Zapatu. 

- 1932. Paul fon Hindenburg ponovo je izabran za predsednika Nemačke pošto je sa 19 miliona glasova pobedio Adolfa Hitlera koji je dobio 13 miliona glasova birača. U januaru 1933. poverio je Hitleru formiranje vlade i time otvorio nacistima put ka vlasti. 

- 1938. Na referendumu, organizovanom uz pritisak nacističke Nemačke 99,75 odsto Austrijanaca izjasnilo se za priključenje Nemačkoj. 

- 1954. Umro je francuski hemičar i industrijalac Ogist Limijer (Auguste Lumiere) koji je u Lionu s bratom Lujem napravio prvu filmsku kameru i fabriku za izradu fotografskog materijala. U pariskoj kafani "Gran kafe" braća Limijer prikazala su 28. decembra 1895. godine prvu filmsku predstavu u svetu "Ulazak voza u stanicu" i "Radnici izlaze iz fabrike".

- 1963. U severnom Atlantiku je u eksploziji američke atomske podmornice "Trešer" poginulo 129 ljudi. 
- 1972. U zemljotresu u južnom Iranu poginulo više je od 5.000 ljudi. 

- 1972. Više od 50 zemalja, uključujući SAD i SSSR, potpisalo je konvenciju o zabrani biološkog oružja. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

11. April

- 1227. Umro je Džingis-kan, vojskovođa i osnivač mongolske države. 

- 1755. Rođen je Džejms Parkinson, britanski lekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest.

- 1894. Uganda je postala britanski protektorat. 

- 1899. SAD su od Španije preuzele Filipine. 
- 1919. Osnovana je Međunarodna organizacija rada sa sedištem u Ženevi. 

- 1945. Američke trupe osvojile su u Drugom svetskom ratu nemačke gradove Esen i Vajmar i oslobodile koncentracioni logor Buhenvald. 

- 1948. Počela je izgradnja novog naselja na levoj obali Save - Novog Beograda. 
- 1961. U Jerusalimu je, zbog ratnih zločine nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu, počelo suđenje potpukovniku snaga SS nacističke Nemačke, Adolfu Ajhmanu, jednom od organizatora Holokausta. 

- 1973. Zamenik firera nacističke Nemačke, Martin Borman zvanično je proglašen mrtvim i skinut s liste traženih ratnih zločinaca u SR Nemačkoj. 
- 1999. Indija je uspešno isprobala interkontinentalni balistički projektil sistema "Agni", sposoban da nosi i nuklearno bojevo punjenje. 

 

Edited by Paprone
  • Baš si srce 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

12. April

- 1204. Krstaši koji su u Četvrtom krstaškom ratu krenuli u Svetu zemlju da oslobode Hristov grob, zauzeli su Konstantinopolj (Carigrad), pretvorivši ga u centar tzv. Latinskog carstva. Vizantija ga je povratila - 1261. Pod tursku vlast pao je 1453. i kao Istanbul bio prestonica Osmanlijskog carstva do 1923.

- 1654. Irska i Škotska su se ujedinile sa Engleskom. 

- 1861. Napadom snaga Konfederacije (južne države SAD) na tvrđavu Samter u Južnoj Karolini počeo je američki građanski rat. 

- 1877. Rusija je objavila rat Turskoj. 

- 1941. U avionskom udesu u Grčkoj poginuo je istoričar Vladimir Ćorović, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske kraljevske akademije. 

- 1941. Nemačke trupe su u Drugom svetskom ratu ušle u Beograd. 

- 1945. Umro je predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt (Franklin Roosevelt) koji je od 1932. četiri puta biran za predsednika, kao kandidat Demokratske stranke. Njegovom zaslugom SAD su prevladale ekonomsku krizu 1930-ih godina ("Nju dil"), a u Drugom svetskom ratu napustio je izolacionističku politiku SAD i pridružio se evropskim saveznicima u ratu protiv nacističke Nemačke. Mesto predsednika je od obolelog Ruzvelta 1945. preuzeo dotadašnji potpredsednik Hari Truman (Harry). 

- 1961. Sovjetski Savez je poslao prvog čoveka u kosmos. U svemirskoj kapsuli "Vostok I" kosmonaut Jurij Gagarin načinio je krug oko Zemlje za 108 minuta. 

- 1966. Bombarderi američke avijacije izveli su prve napade na Severni Vijetnam. 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

13. April

- 1519. Rođena je francuska kraljica italijanskog porekla Katarina de Mediči (Catherine, Medicis), ćerka gospodara Firence Lorenca II Medičija (Lorenzo Medici). Posle smrti muža Anrija II (Henri) od 1560. vladala je Francuskom kao regentkinja. Po njenom nalogu je 1572. izvršen pokolj više hiljada hugenota (Bartolomejska noć). 
- 1598. Francuski kralj Henri IV potpisao je Nantski edikt, kojim se hugenotima (protestanti) priznaju ista prava kao i katolicima. Nantski edikt, neprijateljski primljen od katolika, ukinuo je Luj XIV 18. oktobra 1685. godine. 

- 1605. Umro je ruski car Boris Godunov. Njegov život inspirisao je Aleksandra Puškina da napiše dramu, a Modesta Musorgskog da komponuje operu "Boris Godunov". 

- 1695. Umro je francuski pesnik i basnopisac Žan de Lafonten (Jean, La Fontaine). Ogledao se u svim književnim rodovima (pesme, novele, romani, komedije, tekstovi za opere), ali je u istoriju književnosti ušao delom "Basne" u 12 knjiga. Godine 1684. izabran je za člana Francuske akademije. 
- 1743. Rođen je američki državnik i pravnik Tomas Džeferson (Thomas Jefferson), osnivač Demokratske stranke, treći predsednik SAD (1801-1809). Jedan je od glavnih autora "Deklaracije o nezavisnosti" koja je usvojena 4. jula 1776. godine. Od Napoleona I kupio je 1803. Luizijanu. 

- 1813. Umro je vojskovođa Mihail Kutuzov, kao vrhovni komandant ruske vojske zaslužan za poraz Napoleonovih trupa u Rusiji 1812. Jedan je od glavnih likova u romanu Lava Tolstoja "Rat i mir". 

- 1892. Rođen je britanski maršal avijacije Artur Haris Bombaš (Arthur "Bomber" Harris), poznat po taktici "tepih-bombardovanja" koja je u Drugom svetskom ratu primenjena u napadima na Keln, Berlin i Drezden. 

- 1898. Marija Kiri Sklodovska (Maria Curie Sklodowska) otkrila je novi element koji je dobio naziv radijum. Ovim otkrićem postavljeni su temelji nauke o radioaktivnosti.

- 1906. U Dablinu je rođen irski književnik Samjuel Beket (Samuel Beckett), uz Joneska (Ionesco) i Ženea (Genet) najznačajniji predstavnik "teatra apsurda" ("Čekajući Godoa"). Godine 1969. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

- 1919. Britanske trupe su u Amritsaru masakrirale 380 Indusa, pristalica vođe pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandija (Gandhi). 

- 1945. Sovjetske trupe pod maršalom Fjodorom Tolbuhinom u Drugom svetskom ratu oslobodile su Beč. 

- 1945. Teškim zapaljivim bombama američko vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu uništilo je veliki deo Tokija.

- 1981. Novinarka Vašington posta Dženet Kuk (Janet Cooke) dobila je Pulicerovu nagradu za priču o osmogodišnjem narkomanu, ali je dva dana kasnije vratila nagradu, pošto je priznala da je to izmislila. 

- 1990. Sovjetski Savez je priznao odgovornost za masakr više hiljada Poljaka 1940. u Katinskoj šumi. 

- 2017. Američke snage u Avganistanu upotrebile "najveću nenuklearnu bombu" gađajući položaj ekstremističke organizacije Islamska država, saopštio je Pentagon. Američko ratno vazduhoplovstvo nazvalo je bombu "Masivno ubojito eksplozivno sredstvo", a nazvana je i "Majka svih bombi".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

14. April

- 1629. Rođen je holandski matematičar i astronom Kristijan Hajgens (Christian Huygens). Otkrio je prsten oko Saturna i konstruisao časovnik s klatnom. 

- 1865. Predsednik SAD Abraham Linkoln (Lincoln) smrtno je ranjen u atentatu nekoliko dana po završetku građanskog rata. Na njega je u loži vašingtonskog pozorišta pucao Džon But (John Booth). Linkoln je umro dan kasnije, a novi predsednik postao je Endrju Džonson (Andrew Johnson). 

- 1917. Umro je poljski lekar Ludovik Lazar Zamenhof (Lazarus Ludwig), izumitelj esperanta, kombinacije niza svetskih jezika. Pod pseudonimom Dr Esperanto izdao je 1887. godine udžbenik novostvorenog jezika "Lingvo Internacia". 

- 1931. U Španiji je proglašena republika, posle abdikacije i bekstva kralja Alfonsa III u inostranstvo. Republiku je 1939, posle trogodišnjeg građanskog rata, ukinuo general Francisko Franko. 

- 1945. Savezničke trupe su uhapsile nemačkog diplomatu i političara Franca fon Papena (Franz) i izručile ga sudu za ratne zločine u Drugom svetskom ratu, u Nirnbergu. Oslobođen krivice, u Nemačkoj je kasnije osuđen na osam godina zatvora, ali je pušten već 1949. 

- 1994. Dva američka borbena aviona F-15 greškom su, iznad severnog Iraka, oborila dva američka helikoptera, usmrtivši svih 26 ljudi u njima. 

- 1995. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je za oko milion ljudi u bivšoj Jugoslaviji potrebna medicinska pomoć zbog psiholoških trauma izazvanih ratom.

- 1999. Pakistan je izvršio probu balističke rakete dometa 2.000 kilometara, sposobnu da nosi nuklearne projektile. 

- 2009. Iz SAD je za Nemačku deportovan Džon Demjanjuk, bivši čuvar u nacističkom logoru smrti u Poljskoj, osumnjičen za ubistvo 29.000 Jevreja tokom Drugog svetskog rata. 

 

Edited by Paprone

Share this post


Link to post
Share on other sites

15. April

- 1450. U poslednjoj fazi Stogodišnjeg rata Francuzi su u bici kod Forminjija porazili Engleze, čime je okončana engleska dominacija u Normandiji. 

- 1755. Doktor Samjuel Džonson, engleski pesnik, novinar i leksikograf, objavio je "Rečnik engleskog jezika", prvi moderni engleski rečnik. 

- 1765. U Sankt-Peterburgu je umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pesnik i akademik, enciklopedist svetskog glasa. Bavio se i fizikom, hemijom, geografijom i astronomijom i znatno doprineo razvoju tih nauka. Autor je prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta (1755), koji i danas nosi njegovo ime.

- 1764. U Versaju je umrla Žan-Antoaneta Puason, markiza De Pompadur, ljubavnica kralja Luja XV i jedna od najuticajnijih ličnosti na njegovom dvoru. 

- 1909. Austrijski car odobrio je Statut za autonomnu upravu u Bosni i Hercegovini. 

- 1912. Na prvom putovanju iz Velike Britanije u SAD potonuo je "Titanik", najveći i najluksuzniji prekookeanski brod svog doba. Život je izgubilo 1.523 od 2.224 putnika. 

- 1923. Insulin, koji je kanadski naučnik nobelovac Frederik Banting otkrio 1921. godine, počeo je da se koristi u lečenju dijabetesa.

- 1941. Jugoslovenska vlada, na čelu sa njenim predsednikom, generalom Dušanom Simovićem, napustila je zemlju posle nemačke okupacije. Dan ranije iz zemlje je otišao i kralj Petar II Karađorđević. 

- 1945. Britanske trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Bergen-Belzen. 
- 1952. Frenklin banka u Njujorku izdala je prvu kreditnu karticu u svetu. 
- 1968. Dva sovjetska satelita bez ljudske posade, Kosmos 212 i 213, automatski su se spojili dok su kružili u zemljinoj orbiti. 

- 1979. U zemljotresu na Crnogorskom primorju poginulo je više od sto ljudi, oko 600 je povređeno, a više od 80.000 ostalo je bez kuća.

- 1986. Američki avioni bombardovali su Tripoli i Bengazi u znak odmazde za pogibiju dvojice Amerikanaca u eksploziji bombe u diskoteci u Berlinu 5. aprila. U bombardovanju je ubijeno oko 40 ljudi, među kojima i usvojena kćerka libijskog lidera Moamera Gadafija. 

1989 - Na fudbalskom stadionu u Šefildu, u severnoj Engleskoj, pod srušenim tribinama poginulo je 96, a povređeno 200 ljudi kada su na već prepun stadion puštene nove grupe navijača. 

2010 - Gusti oblaci prašine iz islandskog vulkana Ejafjalajokul, do čije je erupcije ponovo došlo posle skoro 200 godina mirovanja, uzrokovali su obustavljanje oko 6.000 letova avio-kompanija u severnoj Evropi, što je predstavljalo početak petodnevnog nezapamćenog poremećaja vazdušnog saobraćaja na ovom kontinentu. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

16. April

1346 - U Skoplju je srpski kralj Dušan Stefan Nemanjić krunisan za cara. Istovremeno je proglašena srpska patrijaršija, a za prvog patrijarha Joanikije.

1828 - U Francuskoj, gde je boravio u dobrovoljnom egzilu od 1824, umro je španski slikar Francisko de Goja (Francisco, Goya). Kao dvorski slikar napravio je čuvene portrete članova kraljevske porodice, dvorjana i uglednih ličnosti, a među najpoznatije njegove slike ubrajaju se i "Odevena Maja" i "Gola Maja". 

1850 - Umrla je francuska vajarka Mari Tiso (Marie Tussaud), koja je 1802. osnovala londonski Muzej voštanih figura. 
1856 - Usvojena je Pariska deklaracija o pomorskom pravu za vreme rata. 

1867 - Rođen je američki pilot i konstruktor aviona Vilbur Rajt (Wilbur Wright) koji je 1903. s bratom Orvilom (Orville) izveo prvi let avionom. Let je trajao 59 sekundi, a avion je preleteo 285 metara. Braća Rajt osnovali su 1909. kompaniju za proizvodnju aviona. 

1889 - Rođen je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin. Karijeru je napravio u SAD, a 1952. emigrirao je u Švajcarsku gde je umro 1977. godine. Tokom 40 godina snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. je dobio Oskara za životno delo. ("Svetlosti velegrada", "Moderna vremena", "Veliki diktator", "Svetlosti pozornice"). 

1922 - Nemačka i SSSR potpisali su Rapalski ugovor kojim je Nemačka priznala Sovjetski Savez i kojim su obnovljeni diplomatski i trgovinski odnosi. 
1944 - Saveznička avijacija bombardovala je Beograd u Drugom svetskom ratu. Poginulo je više od 1.200 ljudi, više hiljada je ranjeno i povređeno, a razoreno je 600 zgrada. 

1945 - Američke trupe su u Drugom svetskom ratu ušle u nemački grad Nirnberg. 

1964 - Devetoro ljudi u Britaniji osuđeno je na kazne zatvora od 25 do 30 godina zbog učešća u "velikoj pljački voza" 1963. Jedan od glavnih aktera "pljačke stoleća" Ronald Bigz uspeo je da pobegne iz zatvora i da stigne u Brazil, gde je živeo do maja 2001. kada se predao Skotland Jardu. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

17. April

1421 - Više od 100.000 ljudi utopilo se u Holandiji kada je more probilo zaštitne nasipe. 

1492 - Kristofer Kolumbo (Cristoforo Colombo) dobio je saglasnost i novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele (Isabel), da istraži "Zapadni okean". Na tom putovanju Kolumbo je otkrio američki kontinent. 
1790 - Umro je američki naučnik i državnik Bendžamin Frenklin (Benjamin Franklin). Učestvovao je u pisanju "Deklaracije nezavisnosti", a kao neumoran borac za slobodu čoveka bio je poznat i slavljen i izvan SAD. Izumeo je gromobran i otkrio tok i karakteristike Golfske struje. 

1814 - U Ugrinama, kod Bribira (Hrvatska) rodio se botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu endemsko-reliktnog četinara nazvanu "Pančićeva omorika". Osnovao je i uredio Botaničku baštu u Beogradu. 

1860 - Crna Gora i Otomansko carstvo, posle turskog poraza na Grahovu, potpisale su protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora faktički priznata kao samostalna država, iako formalno priznanje nije dobila. 

1894 - Rođen je državnik i političar Nikita Hruščov, prvi sekretar CK KPSS od 1953. do 1964. i predsednik sovjetske vlade od 1958. do 1964. Na XX kongresu KPSS podneo je referat "O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posledica", čime je počeo proces destaljinizacije SSSR. 

1941 - Oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije, Milan Spasić i Sergej Mašera, potopili su u Tivatskom zalivu razarač "Zagreb" i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici posle kapitulacije Jugoslavije. 

1961 - Uz podršku SAD, kubanski desničari u egzilu iskrcali su se u "Zalivu svinja" u nameri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno je oko 100, a zarobljeno više od hiljadu napadača. 

1975 - Crveni Kmeri zauzeli su glavni grad Kambodže Pnom Pen i započeli vladavinu terora tokom koje je ubijeno više od milion ljudi. 

1983 - Indija je lansirala prvi veštački satelit. 
2007 - U masakru u studentskom domu na Tehničkom univerzitetu u Bleksburgu u Virdžiniji, ubijena su 33 studenta, a ranjeno njih 29. Napadač dvadesettrogodišnji student tog univerziteta Seng Hui Čo iz Južne Koreje i sam je stradao u ovom najvećem masakru na jednom Univerzitetu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. 

2014 - Umro je kolumbijski pisac i nobelovac Gabrijel Garsija Markes (Garcia Marquez), jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih književnih dela, a među najpoznatijima su "Sto godina samoće", "Ljubav u doba kolere", "Pukovniku nema ko da piše", "Jesen patrijarha".

Share this post


Link to post
Share on other sites

18. April

1480 - Rođena je Lukrecija Bordžija mecena umetnika i naučnika u vreme italijanske renesanse, vanbračna ćerka pape Aleksandra VI. 

1820 - Rođen je austrijski kompozitor i dirigent Franc fon Zupe, autor više popularnih opereta - "Laka konjica", "Bokačo", "Lepa Galateja", "Fatinica". 

1906 - Od zemljotresa u San Francisku poginulo je više od hiljadu ljudi, a oko 200.000 ostalo je bez kuća. 

1909 - U Vatikanu je beatifikovana francuska heroina iz 15. veka Žan D'Ark - Jovanka Orleanka. Kanonizacija je izvršena 1920.

1942 - Američki avioni u Drugom svetskom ratu prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju. 
1946 - Zvanično je raspuštena Liga naroda, a njena imovina preneta je na novoosnovane Ujedinjene nacije. 
1946 - SAD su priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vođstvom Josipa Broza Tita. 

1951 - U Parizu su Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik. To je bio početak stvaranja Evropske ekonomske zajednice, odnosno Evropske unije. 
1954 - Gamal Abdel Naser, jedan od vođa udara kojim je 1953. svrgnut kralj Faruk I, postao je premijer i vojni guverner Egipta. 
1955 - Umro je nemački naučnik Albert Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta. Od dolaska nacista na vlast u Nemačkoj 1933. živeo je u SAD. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine. 

1956 - Raspušten je Informbiro, savetodavno i koordinaciono telo devet evropskih komunističkih i radničkih partija, kojim su dominirali sovjetski komunisti. 
1983 - Bombaš samoubica uleteo je automobilom u ambasadu SAD u Bejrutu. Od eksplozije su poginule 63 osobe, a više od stotinu je ranjeno. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

19. April

1587 - Engleski gusar, a kasnije i admiral, ser Fransis Drejk (Francis Drake), ušao je u luku Kadiz i potopio špansku flotu.

1713 - Rimsko-nemački car Karl VI (Charles) izdao je statut porodice Habzburg "Pragmatična sankcija" da bi osigurao presto za ćerku Mariju Tereziju. 

1775 - Porazom britanske vojske kod Leksingtona i Konkorda počeo je američki rat za nezavisnost od Velike Britanije. Kongres SAD objavio je istog dana 1783. završetak rata. 

1824 - Engleski pesnik Džordž Gordon Bajron (George, Byron) umro je od malarije u Grčkoj, gde je učestvovao u borbi Grka za oslobođenje od Turaka ("Čajld Herold", "Kain", "Manfred", "Don Žuan"). 
1839 - Potpisan je Londonski sporazum kojim su evropske države priznale nezavisnost Kraljevine Belgije. 

1867 - Turski izaslanik predao je na Kalemegdanu knezu Mihailu Obrenoviću ključeve Beograda i drugih srpskih gradova iz kojih se povukla turska posada. Kao simbol osmanske suverenosti nad Srbijom ostala je turska zastava, uz srpsku, na zidinama Beogradske tvrđave. 

1882 - Umro je engleski prirodnjak Čarls Robert Darvin (Charles Darwin), autor teorije o evoluciji živih bića koju je objavio u knjizi "Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja".

1906 - Umro je francuski fizičar i hemičar Pjer Kiri (Pierre Curie), jedan od utemeljivača nauke o radioaktivnosti. Sa suprugom Marijom Kiri-Sklodovskom (Maria Sklodowska) i Anrijem Bekerelom (Henri Becquerel) podelio je 1903. Nobelovu nagradu za fiziku. 

1911 - U Portugalu je odvojena crkva od države. 
1921 - Stupio je na snagu zakon o podeli Irske na Republiku Irsku i Severnu Irsku, koja je ostala pokrajina Velike Britanije. 
1932 - Vlada Kraljevine Jugoslavije donela je Zakon o zaštiti zemljoradnika kojim je proglašen šestomesečni moratorijum na dugove i obustavljena prisilna zaplena imovine. Oko 709.000 seljaka dugovalo je sedam milijardi dinara, mahom lihvarima i trgovcima.

1943 - Počeo je ustanak Jevreja u Varšavi, koji je, uz više hiljada žrtava, ugušen 16. maja. Nemački nacisti su tokom borbi potpuno razorili i spalili Varšavski geto, a 58.000 ljudi poslato je u koncentracione logore. 
1945 - Američke trupe u Drugom svetskom ratu zauzele su nemački grad Lajpcig. 

1951 - U Londonu je održano prvo takmičenje za mis sveta. Pobedila je mis Švedske. 

1993 - Više od 80 pripadnika jedne američke verske sekte, uključujući njihovog vođu Dejvida Koreša (David Koresh), ubili su federalni agenti kad su - posle 51 dana opsade - upali u sedište sekte u teksaškom gradu Vako. 

1994 - U Francuskoj je na doživotnu robiju osuđen nacistički ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Pol Tuvije (Paul Touvier). 

1995 - Od eksplozije automobila bombe u devetospratnoj zgradi federalnih institucija u Oklahoma Sitiju (SAD) poginulo je 168, a više od 400 ljudi je ranjeno. Napad je izvršio bivši američki vojnik Timoti Mekvej (Timothy McVeigh) nad kojim je 2001. izvršena smrtna kazna. 
2002 - U svojoj vili u Italiji umro je norveški antropolog, naučnik i istraživač Tor Hejerdal (Thor Heyerdal) koji se proslavio kada je na splavu Kon-Tiki 1947. prešao pacifik. 

2004 - Umro je Britanac Noris Makverter (Norris Mc Whirter) koji je sa svojim bratom blizancem Rosom (Ross) 1955. osnovao "Ginisovu knjigu rekorda". 

Share this post


Link to post
Share on other sites

20. April

1526 - U bici kod Panipata mogulski vođa Baber je sa 2.000 boraca porazio 10.000 vojnika sultana Ibrahima od Delhija, čime je otpočela dvoipovekovna vladavina Mogula nad Indijom. 

1653 - Vođa Engleske revolucije Oliver Kromvel raspustio je parlament, Vojno veće donelo je novi ustav, a Kromvel je imenovan doživotnim lordom-protektorom. 

1657 - U englesko-španskom ratu, engleska flota, pod komandom admirala Roberta Blejka (Blake), napala je i potopila svih 16 španskih ratnih brodova u luci Santa Kruz na Tenerifima, a potom je razorila grad. 

1792 - Francuska je objavila rat Austriji, Pruskoj i Sardinskoj kraljevini (Pijemont). 

1841 - U filadelfijskom listu "Grahams magazin" objavljena je pripovetka Edgara Alana Poa "Ubistva u ulici Morg" koja se smatra prvom detektivskom pričom. 

1889 - U Austriji je rođen Adolf Hitler, osnivač Nacional-socijalističke partije, kancelar i diktator Nemačke od 1933. do 1945. godine. 

1912 - Rođen je irski književnik Bram Stoker, autor "Drakule". 

1919 - U Beogradu je počeo osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920, na kongresu u Vukovaru, promenila ime u Komunistička partija Jugoslavije. 

1936 - Italijanske trupe su okupirale Etiopiju. 
1972 - Američki svemirski brod "Apolo-16" spustio se na Mesec. 

1984 - Velika Britanija je objavila da će njena administracija u Hongkongu prestati sa radom 1997. godine. 

1995 - Umro je jugoslovenski političar i pisac Milovan Đilas, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita do 1954. Posle serije članaka objavljenih u beogradskom dnevniku "Borba" u kojima je kritikovao tadašnje jugoslovensko rukovodstvo, smenjen je sa svih funkcija, a potom je postao najpoznatiji jugoslovenski disident. Đilas je rođen 12. juna 1911. godine u Crnoj Gori. 

2012 - Umro je nemačko-jugoslovenski filmski glumac Peter Karsten, koji je glumio u velikom broju filmova snimljenih u bivšoj Jugoslaviji tokom 70-tih godina. Najpoznatiji partizanski filmovi i serije u kojima je igrao su "Devojački most", "Vrhovi Zelengore", "Partizani", "Povratak otpisanih" i "Partizanska eskadrila". 
2017 - Preminuo je dečiji pisac, glumac i novinar Raša Popov. Popov je život proveo kao novinar, profesor i izdavač, pisao je pesme i romane za decu i odrasle. Dobitnik je nagrade "Dositej Obradović" za 2015. godinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

21. April

753 p.n.e - Romul je, prema istoričaru Marku Terentiju Varonu, osnovao Rim. 

1142 - Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar. Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, verovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi, koja se ubrajaju u najlepša dela epistolarne književnosti. 

1509 - Umro je engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tjudor. Njegovim dolaskom na presto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom "Rat dveju ruža". 

1836 - Teksašani su porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa koji je 1845. ušao u sastav SAD. 

1856 - Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan. 

1882 - U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je prva srpska opereta "Vračara" Davorina Jenka, autora srpske himne "Bože pravde". 

1910 - Umro je američki pisac Mark Tven, poznat po romanima "Doživljaji Toma Sojera" i "Doživljaji Haklberi Fina". 

1915 - Rođen je američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin, dobitnik dva Oskara za filmove "Viva Zapata" i "Žudnja za životom". Proslavio se i filmom "Grk Zorba". 

1918 - Poginuo je nemački pilot Manfred fon Rihtofen, poznat kao Crveni Baron, koji je u prvom svetskom ratu oborio 80 aviona. 

1926 - Rođena je Elizabeta II, kraljica Velike Britanije od 1952. godine. 

1941 - Šefovi diplomatija Nemačke i Italije Joahim fon Ribentrop i grof Galeaco Ćano u Drugom svetskom ratu dogovorili su se o podeli Jugoslavije na nemačko i italijansko područje. 

1945 - Poslednje nemačke trupe povukle su se iz Bolonje (Italija). Istog dana sovjetska armija ušla je u predgrađe Berlina. 
1960 - Prestonica Brazila premeštena je iz Rio de Žanejra u Braziliju. 

1967 - Vojnim pučem u Atini uspostavljen je režim "grčkih pukovnika" koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj. 
1997 - Prvi kineski vojnici ušli su u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine. 

 

  • Plus 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

22. April

1451 - Rođena je kraljica Kastilje Isabela I (Isabella), jedna od najznačajnijih ličnosti španske monarhije. Sa mužem, kraljem Aragona Ferdinandom II, osnivač je španske države. Bila je pokrovitelj Kolumbovih pomorskih ekspedicija. 

1500 - Portugalski moreplovac Pedro Alvares Kabral (Cabral) na putu za Indiju otkrio je Brazil. 

1724 - Rođen je jedan od najvećih svetskih mislilaca, nemački filozof Imanuel Kant (Immanuel) čije je delo imalo ogroman uticaj na ukupnu filozofiju ("Kritika čistog uma", "Kritika praktičnog uma", "Kritika rasudne snage", "Opšta istorija prirode i teorije neba"). 

1838 - Britanski brod "Sirijus" prvi je prešao Atlantski okean koristeći isključivo parni pogon. Putovanje od britanske luke Kork do američke luke Njujork trajalo je 18 dana i deset časova. 

1870 - Rođen je Vladimir Iljič Uljanov - Lenjin, vođa Oktobarske revolucije u Rusiji 1917, osnivač Komunističke partije i prvi sovjetski lider. 
1904 - Rođen je američki naučnik Robert Openhajmer (Oppenheimer). Tokom drugog svetskog rata vodio je laboratoriju u Las Alamosu u kojoj se istraživala proizvodnja atomske bombe. 
1915 - Nemačka vojska je u prvom svetskom ratu na zapadnom frontu kod Ipra prvi put upotrebila bojni otrov, koji je dobio naziv iperit. 

1933 - Umro je engleski inženjer Frederik Henri Rojs (Frederick Henry Royce), koji je s Čarlsom Rolsom (Charles Rolls) 1906. osnovao automobilsku kompaniju "Rols-Rojs". 

1944 - Na aerodromu Benina kod Bengazija u Libiji u Drugom svetskom ratu formirana je Prva vazduhoplovna eskadrila Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja je raspolagala sa 16 borbenih aviona "Spitfajer". 
1969 - Britanac Robin Noks-Džonston (Knox-Johnston) uplovio je u luku Falmut i time okončao prvo putovanje oko sveta jedrilicom. Putovanje je trajalo 312 dana. 
1990 - Na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj pobedila je Hrvatska demokratska zajednica, a njen lider Franjo Tuđman izabran je za predsednika Predsedništva Hrvatske. Nakon proglašenja nezavisnosti Hrvatske od SFR Jugoslavije 25. juna 1991. Tuđman je postao predsednik Republike Hrvatske. 
1992 - U seriji ekspolozija u kanalizacionom sistemu u meksičkom gradu Gvadalahara poginulo je oko 200 ljudi. 

1994 - Umro je Ričard Nikson (Richard Nixon), predsednik SAD od 1969. Povukao se 1974, pre isteka drugog mandata zbog umešanosti u aferu "Votergejt". 
1995 - Vojne snage plemena Tutsi u Ruandi napale su izbeglički kamp Kibeho u kojem su bili smešteni pripadnici plemena Hutu i pobile oko 2000 ljudi. 

2004 - Oko 3.000 ljudi je poginulo i ranjeno u Severnoj Koreji kada su se na železničkoj stanici u blizini grada Rjongčona sudarila dva voza koja su transportovala gorivo. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

22.04.1945. godine

Godišnjica proboja logoraša iz logora smrti Jasenovac.

Quote

 

 

  • Plus 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

23. April

1564 - Rođen je engleski dramski pisac Vilijam Šekspir. Njegove drame, od kojih je veliki broj ekranizovan, i danas su na repertoarima svetskih pozorišta ("Hamlet", "Romeo i Julija", "Otelo", "Makbet"). Umro je istog datuma 1616. godine. 

1616 - U Madridu je, umro španski književnik Migel de Servantes Savedra. Pisao je romane, drame, komedije, pripovetke i pesme, a u svetsku književnost ušao je sa romanom "Don Kihot", koji se smatra pretečom modernog romana. 

1728 - U katastrofalnom požaru uništen je veliki deo Kopenhagena. 

1815 - U Takovu, pod vođstvom Miloša Obrenovića, počeo je Drugi srpski ustanak protiv turske vlasti. Ustanak je okončan sporazumom kojim je Srbija dobila samoupravu. Miloš Obrenović kasnije se izborio za položaj autonomne kneževine i naslednog kneza. Danas se taj datum obeležava kao dan vojske Srbije.
1858 - Rođen je nemački fizičar Maks Plank, tvorac kvantne teorije, za koju je 1918. godine dobio Nobelovu nagradu. 

1913 - Turci su u prvom balkanskom ratu predali Skadar Crnogorcima. Odlukom velikih sila 14. maja Crnogorci su se morali
povući, a Skadar je pripao Albaniji. 
1938 - Sudetski Nemci zatražili su, uz podršku Hitlera, punu autonomiju u okviru Čehoslovačke. Minhenskim sporazumom u septembru iste godine Hitler je Sudete pripojio Nemačkoj, a 1939. okupirao je Čehoslovačku. 

1941 - Grčka vojska je kapitulirala pred trupama nacističke Nemačke, a kralj i vlada napustili su zemlju. 

1945 - Sovjetska armija oslobodila je u Drugom svetskom ratu nacističke logore Saksenhauzen i Ravensbrik. 

1975 - Poslednja sajgonska vlada podnela je ostavku, a predsednik SAD Džerald Ford priznao je poraz u Vijetnamskom ratu. 
1990 - Kineski premijer Li Peng doputovao je u Moskvu. To je bila prva poseta jednog kineskog premijera SSSR-u posle 26 godina. 
1999 - Tridesetog dana vazdušnih napada NATO-a na SR Jugoslaviju pogođena je zgrada državne televizije. Poginulo je 16, a ranjeno 18 radnika. Uništeno je i više repetitora RTS u Srbiji. 

 

Edited by Paprone

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

24. April

1731 - Umro je engleski pisac Danijel Defo autor romana "Robinson Kruso". 

1792 - Francuski kapetan Klod Žozef Ruže de Lil komponovao je "Marseljezu", koja je kasnije postala himna Francuske. 

1856 - Rođen je francuski maršal Filip Peten, heroj iz Prvog svetskog rata nakon pobede nad Nemcima kod Verdena. U Drugom svetskom ratu sarađivao je sa nacističkom Nemačkom i bio na čelu kvislinške vlade u Višiju. 

1898 - Španija je objavila rat SAD kao odgovor na ultimatum američke administracije da se španska vlast povuče sa Kube. 

1916 - U Dablinu je počeo antibritanski ustanak ("Uskršnji ustanak") za nezavisnu Irsku Republiku. Britanske trupe ugušile su ustanak za šest dana. 

1945 - Američke trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Dahau. 

1950 - Formirana je država Jordan spajanjem kraljevine Transjordanija i Palestine pod jordanskom okupacijom. 

1967 - Poginuo je sovjetski kosmonaut Vladimir Mihajlovič Komarov prilikom prizemljenja vasionskog broda "Sojuz 1". 

1970 - Kina je lansirala prvi veštački satelit. 

1975 - Troje ljudi je poginulo u napadu nemačke terorističke grupe Bader-Majnhof na ambasadu Nemačke u Stokholmu. 

1986 - Umrla je Volis Simpson, koja je udajom za britanskog kralja Eduarda VIII postala vojvotkinja od Vindzora. Ne želeći da se odrekne braka sa Amerikankom, već jednom razvedenom i neplemićkog porekla, kralj je bio prinuđen da 1936. abdicira. 

1996 - Palestinski parlament u izbeglištvu je iz povelje Palestinske oslobodilačke organizacije izbacio odredbu o uništenju Izraela. 

2002 - U svom domu u Njujorku umro je fizičar i profesor u penziji Masačusetskog instituta za tehnologiju Viktor F. Vajskopf koji je iz Beča došao u Ameriku 1937. i kasnije bio jedan od pronalazača atomske bombe, a potom zagovornik kontrole nuklearnog oružja. 

2004 - Kiparski Grci su dvotrećinskom većinom na referendumu odbili ujedinjenje sa kiparskim Turcima i time sprečili da ceo Kipar uđe u Evropsku uniju.

Edited by Paprone
  • Baš si srce 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzivam da citam ovu temu. Svasta moze da se nauci. Medjutim ima i poneka greska. Drugi srpski ustanak je poceo 23.aprila 1805. a ne 24.aprila. U znak secanja na taj dan se slavi i Dan Vojske Srbije.

  • Plus 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hvala na korekciji, dešava se. :) Ispravljeno.:Smile_honoring:

Edited by Paprone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×