Jump to content
Sign in to follow this  
iconHR

Osnove skautanja

Recommended Posts

Posted (edited)

Prenešeno sa starog foruma, created by H4NI:

1UHePzl.jpg

 

MgOI6Dc.jpg

 

Vjerojatno nijedna druga klasa ne izaziva toliko frustracija kao što su to scout tenkovi.  Često sa malim topovima nedovoljne snage (bez korištenja premium granata) dolaze u borbe sa tierom za 3 većim od svoga. Često se igraju dosta loše, jer igrači žele istražiti sljedeći tenk što prije. Valja napomenuti da nisu svi Light tenkovi i skauti u isto vrijeme, pogotovo u nižim tierovima.

Skauti, počevši od tiera 4, imaju poseban MM (+3). Kao što je rečeno gore, tier 4 upada u tier 7 borbe. tier 5 u tier 8, tier 6 u tier 9,a tier 7 i 8 upadaju sa desetkama. Ovo prije napisano znači da ćete kad-tad morati početi pucati premium granate (normalno, ukoliko želite ostvariti nekakav koristan učinak u borbi). Neki tenkovi poput američkog T37 ne trebaju toliko puno premium granata jer imaju dobar top, ali neki kao njemački Pz 38A imaju vrlo nisku probojnost tako da je praktički nemoguće igrati bez premium granata. Poprilično je bitno znati što možete susresti u borbi i pravilno se pripremiti za to.

Dl1FzCU.jpg

Sa nedavnim promjenama koje sve više mapa pretvaraju u hodnike, stari dani kampiranja u grmovima (tzv. pasivni skaut) su sve rjeđi. Davnih dana kada sam igrao 13 90 i grindao BC, Malinovka je bila vrlo često u rotaciji, a s time i partije sa 5-6k spottinga, što je značilo da korištenje mreže i binokulara bilo sasvim normalna stvar za većinu light tenkova. Sa promjenom mapa došla je i promjena opreme koja se koristi. Aktivno spotanje je u današnjem sustavu puno više korisnije, što sa sobom vuče i drugu opremu.

Preporučena oprema:

Coated optics / obložena optika (+10% spotting dometa)

Vertical stabilizer / vertikalni stabilizator (+20% smanjenje u širenju nišana dok se tenk kreće)

Rammer / nabijač (10% kraće vrijeme punjenja)

 

Neki tenkovi ne mogu koristiti ovaj setup (npr francuska linija AMX 12t, AMX 13-75 I AMX 13-90 koji ne može koristiti VStab). Za njih vrijedi sljedeće:

Optika

GLD

Ventilacija

 

Novi američki skauti imaju opciju topova s autoloaderom što znači da ne mogu staviti Rammer. Ukoliko nije moguće staviti Rammer, preporučeno je staviti Ventilaciju. Jedinstven je američki tier 8 T49 sa 152mm HE topom. Oprema za njega bi bila: GLD, Vstab, Rammer

 

Potrošna roba bi bila hrana (coca cola, čokolada itd) i automatski protupožarni aparat.

 

Još jedna iznimka vrijedna spomena je njemački RU-251. Oprema za njega bi bila: VStab, Rammer, Ventilacija. Dodatak bi bio čokolada. Bez Brithers in Arms, view range je 444m što je 1m manje od maksimalnog dosega gdje se može spotati tenk.

 

Zašto ne mreža i binokulari?

Mreža: +10% na camo kada tenk miruje

Binosi: +25% view range kada tenk miruje.

Skaut tenkovi kao klasa imaju neke od najviših vrijednosti camo faktora u igri. Mreža je aktivna samo kada stojite na mjestu 3 sekunde, a bonus nestaje čim se pomaknete. Skillovi na posadi kao Recon, situational awareness i BIA u paru sa optikom imaju više prednosti od toga da imate +25% kada mirujete. Dodajte coca-colu ili neku drugu hranu (što dodaje još 10% na posadu-5% povećanje view range-a) i dobivate setup koji ima bolje vrijednosti kada se kreće nego što bi imali sa ovime za kojeg je potrebno mirovati. Za primjer ćemo koristiti RU-251

Ru-251 ima osnovni view range od 400 metara. Kada se dodaju binosi, dobije se iznos od 500m, ali se on smanjuje zbog sustava igre koji ne dozvoljava da spotate tenk na više od 445m. Ovime možete spotati većinu tenkova koji vam se kreću unutar vidokruga. No, čim se počnete kretati view range vam se smanji na 400m (bez skillova na posadi ili hrane).

Drugi primjer: sada uzimamo u obzir i skillove posade. Koristit ćemo BIA (+2,5%), Sit. Awareness (+3%) i čokoladu (+5%). Dok se kreće RU će imati efektivan vidokrug od 400+10+12+20=442m. Kada stoji na mjestu tri sekunde on postaje 400+10+12+20+100=542m. Ovo je svakako izvrsno, ali opet, morate biti mirni 3 sekunde.

SAda uzimamo isti taj RU koji ima završene skillove: BIA (+2,5% na view range), Sit.Awareness (+3%), optiku (+10%) i čokoladu (+5%). Kada se sve zbroji dobije se 400+10+12+40+20=482m koji su aktivni bez obzira da li stojite ili se krećete.

Po mom mišljenju, imati 482m u svim situacijama je bolje od 542m kada stojim. Kada se maksimalan domet u kojem možete spotati tenk stavi na 445m, višak metara koje imate vam dozvoljava da vidite kroz neprijateljsku kamuflažu i spotate tenkove na većim udaljenostima.

Dodatak za misije: neke misije zahtijevaju korištenje mreže i binosa kako bi ispunili sekundarni zadatak. U tom slučaju može se skinuti rammer ili ventilacija. Skauti već imaju mali reload i rammer se može privremeno zamijeniti.

Tenkove uvijek počinjem sa potrošnim materijalom:

Mala prva pomoć (broj 4 na tipkovnici)

Mali poravak (broj 5 na tipkovnici)

Automatski protupožarni aparat

 

Ukoliko vožač pogine, pritisnite "4" dva puta čime se on vraća i igru i tenk je kao nov. Sa tipkom "5" za popravke brzo popravljate gusjenice. Američki skauti se ne pale lako, tako da možete izbaciti protupožarni aparat i zamijeniti ga colom. Veća je vjerojatnost da će vam uništiti ammo rack nego da ćete se zapaliti.Također, francuskim skautima također pomaže kava, ako će biti korišteni kao aktivni skauti. Oni imaju poprilično loše držanje tope, tako da kava poprilično pomaže i u tome. Kineski tenkovi su skloniji zapaljenju tako da na njima ostavite protupožarni.

 

Neki od setupa za tenkove:

Ru-251: Velika prva pomoć, veliki popravak, čokolada

Amx 13-90: Velika prva pomoć, veliki popravak, kava

WZ-132: velika prva pomoć, veliki popravak, automatski protupožarni

M41 Walker Bulldog (sa autoloaderom): mala prva pomoć, mali popravak, automatski protupožarni

M41 Walker Bulldog (običan top): mala prva pomoć, mali popravak, cola

WZ-131: mala prva pomoć, mali popravak, automatski protupožarni

Aufkl. Panther: mala prva pomoć, mali popravak, čokolada

 

EYvme8R.jpg

 

Skillovi na posadi: KAMUFLAŽA i to što više.

Skillovi na posadi i upravljanje njima će vam olakšati posao kasnije. Zeznite nešto u njima i kasnije će vam biti žao. Nakon što su prvi i drugi skill izučeni, više nije dobro pretrenirati posadu za kredite. Pojašnjeno u primjerima dolje.

 

Resetiranje skillova za gold:

Faza 1: Prvi skill

Sve kamuflaža. Ovime zarađujete kredite. Tenk sam po sebi ima visok faktor kamuflaže, a kada mu dodate kamuflažu iz posade, faktor znatno raste. Kada dođete do 100% pretrenirajte skill na commanderu u Sixth sense, a loadera u Safe stowage. Ovo dalje vodi na sljedeći set skillova.

Faza 2: Drugi skill

Commander: 6th sense, Kamuflaža ili Sit. awareness

Driver: Camo. Smooth ride

Gunner: Camo, Snap shot

Loader: Safe stowage, camo

Trenirajte posadu do 100% i počnite sa trećim skillom. Možete početi sa popravcima ili sit. awareness. Kada dođete do 50-60% trećeg perka vrijeme je za resetiranje.

Faza 3: treći skill

Commander: BIA, 6th sense, Sit. Awareness

Driver: BIa, Camo, Smooth ride

Gunner: BIa, camo, snapshot

loader: BIA, sage stowage, camo

Faza 4: četvrti skill

Vrlo često, osim ako redovito ne igrate skaute, nećete proći dalje od trećeg skilla. No, ukoliko dođete do četvrtog, preporučen je ovakav setup posade:

Commander: BIA, 6th sense, Sit. Awareness, Camo ili Recon

Driver: BIA, camo, Smooth ride, repairs

Gunner: BIA, Camo, Snapshot, Repairs

Loader: BIA, SAfe stowage, Camo, Repairs

 

Nemaju svi viška golda za trošenje, tako da to zahtijeva puno više planiranja i razmišljanja unaprijed. Ako ćemo praviti posadu bez troženja golda, krenite ovako:

Faza 1: Prvi skill

Commander: Camo do 100%, odaberite popravke kao drugi

Driver: Camo do 100%, Smooth ride kao drugi

Gunner: Camo do 100%, Snap shot kao drugi

Loader: Camo do 100%, popravci kao drugi

Faza 2: drugi skill:

Kada popravci dođu do 60% resetirajte za kredite (20000 ili 10000 na popustu)

Commander(resetiramo skillove): 6th sense, Camo, odaberite Sit. Awareness kao treći

Driver (ne treba resetirati): camo, smooth ride, popravci kao treći

Gunner: (ne treba resetirati): camo, snap shot, popravci kao treći

Loader:(resetiramo skillove): safa stowage, camo, popravci kao treći

Faza 3: treći skill

Do sada ste trebali završiti grind i imati uključeno ubrzano treniranje posade. Kada treći skill dođe do 90% pretrenirajte posadu (treniranje za kredite znači gubitak 10% iskustva posade)

Commander: BIA, 6th sense, camo, sit. awareness kao četvrti

Driver: BIA, smooth ride, camo, popravci kao četvrti

Gunner: BIA, snapshot, camo, popravci kao četvrti

Loader: BIA, safe stowage, camo, popravci kao četvrti

 

Dalje od ovoga, gubitak od 10% iskustva posade je prevelik i ne isplati se.

 

Ostatak kad mi se prsti odmore...

c/p wotlabs.net

Edited by iconHR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo ti je skoro sve "out off date" Sad, da nebi ti rekao da sam te ja uzeo nesto na zub jer nisam, samo da ti skrenem paznju da su promenili MM za lake tenkove i da je sad isti kao i za sve ostale klase. Topovi su sasvim pristojni i moze se lepo igrati i praviti i steta i spot. Kao igrac kome je ovo bila i ostala omiljena klasa tenkova mogu reci samo da su bili i ostali najzabavniji za igru i da svako ko pocinje igrati treba otvoriti bar jednu granu ali pre nego sto predje na tier 6 neka odgleda nekoliko tutorijala kako se igraju i cemu sluze laki tenkovi u WOT-u, cisto da nebi dolazili u situaciju da ih neko iz tima proziva ili pocne napucavatii sa HE u dupe :Smile_Default:

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minutes ago, Musa_Kesedzija_ said:

Ovo ti je skoro sve "out off date" Sad, da nebi ti rekao da sam te ja uzeo nesto na zub jer nisam, samo da ti skrenem paznju da su promenili MM za lake tenkove i da je sad isti kao i za sve ostale klase. Topovi su sasvim pristojni i moze se lepo igrati i praviti i steta i spot. Kao igrac kome je ovo bila i ostala omiljena klasa tenkova mogu reci samo da su bili i ostali najzabavniji za igru i da svako ko pocinje igrati treba otvoriti bar jednu granu ali pre nego sto predje na tier 6 neka odgleda nekoliko tutorijala kako se igraju i cemu sluze laki tenkovi u WOT-u, cisto da nebi dolazili u situaciju da ih neko iz tima proziva ili pocne napucavatii sa HE u dupe :Smile_Default:

Ideja ja da neki novi član može ovdje pročitati nešto što mu može pomoći prilikom igranja skauta.

Ako se hani složi, možemo modificirati ovaj članak da ga prilagodimo trenutnim situacijama, mogu ja editirati, nema problema, samo molim sugestije šti treba izmjeniti.

Nije potrebno skoro sve, samo dio oko MM i samih modela, ali osnova je tu, bitne stvari je princip i namjena skauta, koji silovi, a to se nije promjenilo, a bilo bi šteta da propadne ovako dobar članak brisanjem starog foruma.

ujedno pozivam stare članove da sa foruma poskidaju sve ovakve ili slične članke i da ih se reizda jer one su pravo blago svakog foruma.

 

p.s. nemam ja ništa protiv konstruktivne kritike, niti ću se naljutit ako se tema razvija pozitivno, samo da se vidi napredak, jer ok čistog prigovaranja ili komentara nema ništa, a bilo bi šteta da neke stvari padnu u zaborav.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ga nisam htio kopirati jer to više nema veze sa trenutnim stanje, editirajte što želite i mislite da je ispravno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×