Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Brundisa

Knjige

Recommended Posts

9 hours ago, saleTrol said:

, taman godišnji za par dana 

nije to ovo topic za qrčenje, nego o knjigama :D

  • Plus 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovih dana sam malo sentimentalan. 

MOMO KAPOR - U moje vreme ...
"U moje vreme, dok još nije bio pronađen pubertet, nismo ni znali da smo u kriznim godinama. Stiskali smo prstima prištiće po licu i mazali kosu brilijantinom.
Fotografije golih dama bile su prava retkost i mogle su se videti jedino u knjizi doktora Aleksandra Kostića Polni život, u kojoj su jedan bezlični muškarac i jedna razbludna gospođa isprobavali čudne gimnastičke poze, potpuno ravnodušnih lica.
U moje vreme, seks je bio čista propaganda, mada smo svi pomalo lagali kako već posedujemo neka iskustva. Ko je već spavao sa nekom devojkom, bio je najslavnija ličnost u čitavoj gimnaziji. Možda smo se i osećali pomalo neobično, ali niko nije smeo da prizna da je u pubertetu, a još manje su to primećivali naši roditelji, kojima je bilo glavno da smo siti i obuveni. U moje vreme, dakle, pubertet još nije bio pronađen.
Na jednog mog prijatelja, Dalmatinca, vikao je otac:
"Ćaća, ne moj vikat' na mene! Ja san u pubertetu...!
"Budi di oćeš - odgovorio je otac - samo da si mi do deset uri doma!"
Danas dečaci i devojčice izlaze iz kuća u to vreme.
Da me pitate kako sam preživeo pubertet i ostao zdrav i čitav, zaista vam ne bih umeo objasniti. Danas je lako biti u pubertetu. Prema deci u tom prelaznom periodu ponašamo se na naučnoj bazi, kao prema malim pacijentima. Svi se brinu da im ne ostanu traume. Psssst! On je u pubertetu! Još malo i dečacima će se na lekarski recept dodeljivati prve ženske, a tom svečanom činu verovatno će prisustvovati oba roditelja i dežurni psiholog. 
U moje vreme, dok još nije bio pronađen klimakterijum, žene u izvesnim godinama mislile su da ih glava boli zbog premorenosti. Jesu li naše bake iznenada menjale frizuru i navlačile prozirne spavačice da ponovo privuku svoga muža, koji je počeo da zapostavlja bračne dužnosti? Danas, kad svako broji orgazme, pitam se da li je ikada moj deda pitao moju baku da li joj je bilo lepo?
"Je li ti bilo lepo?"
Gospode!
Da su uopšte odlazili na letovanje, da li bi baba i deda išli odvojeno, radi osveženja braka, kako to danas novine savetuju? Ko zna, možda bi im brak u tom slučaju bio mnogo skladniji i trajao znatno duže, a ne samo pedeset i šest godina?
U moje vreme, dok reč seks nije bila pronađena, ljudi su se voleli potpuno diletantski. Nije bilo nikoga da im pokaže erogene zone, niti da im odredi bioritam.
Dobri smo i ovakvi kakvi smo, kako smo amaterski dolazili na svet!
U moje vreme, ko je imao kupatilo, svađao se u kupatilu - ko nije, nije se ni svađao! Ćutao je i trpeo!
U moje vreme, nikome nije padalo na pamet da ima pritisak. Pitam se da li su ga ljudi, u moje vreme, uopšte imali, ili je pronađen tek kasnije, kada su ambiciozni seljaci pozavršavali medicinske fakultete?
I kako smo, uopšte, živeli u moje vreme a da ništa nismo znali o kretanju anticiklona nad severozapadnom Evropom, niti o vlažnosti vazduha, brzini vetra, vodostaju na rekama i temperaturi, da ne govorim o izgledima za naredni vikend?
Mada volim svoje vreme, nikada se ne bih vratio u njega. Danas se mnogo lakše živi. Ali umire se isto tako teško kao i u moje vreme."

  • Plus 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo receno. Al" vise nije njegovo ( a ni moje ) vreme. Nova vremena, nova sranja. Pitajte Raleta, mora covek da bezi u brda !!! :)

  • Plus 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Клетва  Каинова

Suočena sa izbijanjem nove epidemije kuge s teritorije Osmanlijskog carstva, Habsburška monarhija je početkom 18. veka podigla sanitarni kordon u dužini od skoro 1900 km. Protezao se južnom i istočnom granicom monarhije i Transilvanije, i predstavljao najduži stalni kopneni kordon u evropskoj istoriji.

Međutim, od neprijateljskih Osmanlija stizala je pošast strašnija od kuge. Epidemija vampirizma potresala je južne granice monarhije i prodirala u njenu unutrašnjost.
Koliko su ozbiljno shvatali problem vidi se po tome što su lokalni organi vlasti morali direktno da obaveštavaju Dvorski ratni savet u Beču i njihovu Dvorsku sanitarnu komisiju, Sanitätshofkommission. Zvaničan naziv za vampirizam bio je magia posthuma, po istoimenoj studiji Karla Ferdinanda de Šerca iz 1706.

Knjiga sadrži tri autentična izveštaja austrijskih vojnih lekara, od kojih je jedan prvi put prevedeni na srpski jezik sa staronemačkog. Ne zanosite se zapadnjačkim predstavama o vampirima koji su netačni, otkrijte pravu prirodu vampirizma i kako su se naši preci borili protiv njih!

  • Plus 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

sajamknjiga_2019_logo_200.png

РАДНО ВРЕМЕ
20. октобар: 10:00 – 21:00
21 – 24. октобар: 10:00 – 20:00
25 – 27. октобар: 10:00 – 21:00

УЛАЗНИЦЕ
појединачна улазнице: 250 РСД
групна улазница: 150 РСД
паркинг (по сату): 150 РСД

Међународни београдски сајам књига једна је од најстаријих и најважнијих књижевних манифестација у региону. Његов основни циљ је пружање могућности издавачима, ауторима, књижарима, библиотекарима, дистрибутерима књига, компанијама за мултимедију и другим актерима, да успоставе контакте, размене искуства, склопе пословне договоре и остваре друге видове пословне и културне сарадње. Сви издавачи из Србије и најугледнији издавачи из региона на Сајму представљају своју годишњу издавачку продукцију.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kletva Kainova IISajam knjiga se nastavlja do nedelje,izasla je i druga knjiga,jos je nisam procitala ali sam je kupila:)

"Izjašnjenje Reči Gospodnje" Papija Jerapoljskog iz 1. veka n.e. o smrti Jude Iskariotskog i o padu anđela.

Francuski list "Figaro" objavljuje 1874. vest o srpskom vampiru plemiću Nikoli Borovcu, koju brojni američki listovi prenose. Pariska javnost je uznemirena. Ko je taj "ugledni, naočiti intelektualac"?

Početkom 18. veka, španski izvori govore o "neobičnom kovčegu" prispelom brodom u Kartageni na ime "jednog srpskog plemića". Svedoci govore o čoveku koji je pokupio sanduk i odvezao ga mrtvačkim kolima. Ubrzo, Španijom kolaju priče o napadima vampira gde god su mrtvačka kola bila viđena. Da li je to bio Nikola Borovac i zbog čega je otišao u Francusku? I da li je slučajnost što je 1720. izbila kuga u Marseju, epidemija koja uvek prati hodočasnika...

  • Plus 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Приче уз огњиштеJos jedna zanimljiva knjiga sa sajma….

ЖИВОТ ПИШЕ ДРАМЕ, СМРТ ИХ ДОПИСУЈЕ

Тринаест прича, тринаест судбина. Испричане простим, народским језиком, онако како се од вајкада причало уз огњиште, у воденицама, пећинама, на прелу или у каквој забитој испосници. Уз хук ветра и беснило мећаве, мајстор приповедања Влада Арсић нас уводи у нестварни свет живота који слабо познајемо, често и не разумемо. Његови јунаци су једноставни, обични људи, чудесног удеса и необичне судбине. Неки су о томе само слушали, други су и сами осетили како им зуби трну од дела предака. Може ли смрт да се заузда и било чиме омеђи, може ли сваки грех, попут воде, да пронађе пут до свог починиоца, каткад да се намири, а понекад само да опомене? Одговор на ова и слична питања крију се у овој чудесној збирци, која нас све време води рубом који раздваја науку и фолклорну фантастику.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U času zmaja

IZABRANA DELA ROBERTA E. HAUARDA: „U ČASU ZMAJA“

JEDINI DOVRŠENI ROMAN O KONANU – NAJVEĆEM HEROJU MAČA I MAGIJE

Konan, džinovski varvarin iz divljina Simerije, sada je bio kralj Akvilonije. Nekadašnji odmetnik i okoreli pustolov sada je postao sposoban državnik i Akvilonija je procvetala pod njegovom čvrstom, ali tolerantnom vladavinom. Ali u susednom kraljevstvu Nemediji kuje se zavera – zavera da se kralj Akvilonije svrgne pomoću zlokobne magije iz davnih vremena.

„Hauardove reči odjekuju kao udarci bronzanim maljevima po nakovnju u kovačnici nekog ratničkog boga! Ovo nije puko pripovedanje – njegovi prizori pokolja evociraju gotovo stvarni miris krvi. Uši nam zaglušuje zveket mača i bojne sekire po štitu i oklopu. Bežimo, poluludi od straha, kroz crne noćne močvare pune guja otrovnica...“

U času zmaja

Share this post


Link to post
Share on other sites

КОПЉЕМ И МАЧЕМОво класично дело омладинске књижевности из 1966. авантуристичка је прича која прати младог витеза Пријезду од његовог борбеног каљења у одбрани Хиландара од Каталонске компаније, преко издаје и разореног дома, до ратовања под комадном чувеног војводе Новака Гребострека у Малој Азији.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panteon bogova, demonologija, mitska mesta, magijski rituali...

Obuhvatan, jedinstven i iscrpan pregled slovenske mitologije.

Ovaj ilustrovani pregled slovenske mitologije otkriće vam:

• Misteriju slovenskog pisma i mitsku poruku glagoljice
• Ko su slovenski bogovi i koliko ih je zaista
• Šta znače običaji kojih se i danas pridržavamo
• Drevna predanja o magiji i zaštiti od nje
• Mitska bića i mitska mesta nepoznata mnogima

Slovenska mitologija je idealan spoj modernog pristupa mitološkoj temi i naučne studije, koja kao jedini imperativ sebi postavlja činjeničnu zasnovanost, bogatstvo podataka i sveobuhvatnost i odgovornost naučne istine.

Niz celovitih članaka o slovenskim bogovima, običajima, ritualima i mitskim predstavama, veoma opsežno obuhvata sve ono što predstavlja osnovnu mitološku supstancu slovenskih naroda (slovenski panteon bogova), zatim ono što prethodi uspostavljanju mitološke svesti i poretka (jezik, religija, predanje…) i, najzad, ono što je savremenom čitaocu ali i ozbiljnom istraživaču mnogo važnije: običaji i verovanja koja su se iz mitologije preselila u svakodnevne društvene ili religiozne rituale.

Slovenska mitologija zaslužuje posebnu pažnju jer je u njoj autor Nenad Gajić sagledao, sistematizovao i objedinio dosadašnja saznanja o ovoj temi pristupačnim stilom i razumljivim jezikom.
Slovenska mitologija

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...